Web Sitesi Yaptırmak İsteyenlerin Bilmesi Gereken Temel Kavramlar

Web Sitesi Yaptırmak İsteyenlerin Bilmesi Gereken Temel Kavramlar

Web Sitesi Yaptırmak İsteyenlerin Bilmesi Gereken Temel Kavramlar
  • Tarih: 31 Ocak 2017
  • Yorum: 0
  • Kategori:

Web sitesi yaptırmak isteyenlerle zaman zaman iletişim konusunda problemler yaşanmaktadır. Hostingi transfer etmek, alan adı kaydı vs. gibi konularda anlaşmakta bazen güçlük yaşanıyor. O yüzden web sitesi yaptırmak isteyenlerin temel olarak bazı terimleri bilmesi gerekmektedir. 


Domain: Sitenin adıdır. Örnek vermek gerekirse sistemkod.com bizim domainimizdir. Diğer bir adı da "alan adı" dır. Aynı domainden birden fazla alınamaz. Domaini en az bir yıllığına alabilirsiniz. Bir yıllığına alan adını aldığınızda artık bu alan adını sizden başka kimse bir yıl boyunca kullanamaz. Domain satışı yapmakta olan çeşitli siteler vardır. Bu sitelere girerek gerekli ödemeyi yaparak domaininize sahip olabilirsiniz.


Subdomain : Türkçesi "alt alan adı" dır. Domainden farklı olarak genellikle ücretsizdir ve limiti yoktur. Daha iyi anlaşılması için mesela sistemkod.com bir domaindir. xyz.sistemkod.com ise bir subdomaindir.  Yani şu şekilde kullanılır; subdomain.domain.com


Hosting : Bir domain aldık. Peki adres çubuğuna domini yazan kişi o sitede ne görecek? İşte siteyle ilgili resim, yazı, program vs. dosyaları barındırdığımız yere de hosting denilir. Domain satıcıları genel olarak paket halinde domainle hostingi birlikte satarlar. Tıpkı domain gibi yıllık olarak kiralanabilir. Domain ve hosting aynı firmada olmak zorunda değildir. Domaini başka yerden, hostingi başka yerden alabilirsiniz.


Url : Herhangi bir siteye tarayımızın adres çubuğuna bir adres yazarak gireriz. İşte yazdığımız bu adrese url denilir.


Cache : Web programlamada programların daha hızlı çalışması için cache özelliğinden faydalanılır. Önbellek olarak da isimlendirilir. Bazen 1 saat, bazen 4 saat, bazen 5 dk. olabilmektedir. Site üzerinde yapılan yazılımlar değişiklikler bazen cache yüzünden anında görüntülenemeyebilir.


Admin Paneli : Sitenin yönetildiği, şifreyle özel bir url'den girilen yerdir. Site içeriği buradan değiştirilebilir, panel özelliklerine göre ziyaretçi takibi, yazı ekleme, silme, yedek alma gibi işlemler yapılabilir.


Tema : Adres çubuğuna bir site adresi yazdığınızda karşınıza gelen görüntüdür. Renkler, resimler, animasyonlar, efektler tema özellikleri arasındadır. Ziyaretçinin gördüğü, göz önünde olan kısım olduğu için sitenin kendisi de denilebilir.


Ftp : Sitenin hostingine erişebilmek için gerekli bir yoldur. Ftp kullanıcı adı ve şifresi, sitenin kaynak dosyaları üzerinde değişiklik yapabilmek için gerekli bilgilerdir.


Cpanel : Sitenin hostinginin yönetildiği paneldir. Buradan site içeriğine değil, sitenin kaynak dosyalarıyla, email ayarlarıyla, veritabanlarıyla ilgili işlemler yapılabilir. 


Programlama Dili : Her web sitesi aslında bir programdır. Web siteleri genellikle Php, phyton, asp, ruby, javascript gibi dillerle programlanır. Yalnızca html kodlarıylada site yapılabilir ancak o zaman site sadece temadan ibaret olur. Yani içerikler dinamik olarak değiştirilemez.


Nameserver : Sitenizin hangi hostingi kullanacağını belirtmek içindir. Hosting firması size bir nameserver verir.

Örnek olarak

ns1.sistemkod.com

ns2.sistemkod.com

gibi. Domain aldığınız firmanın yönetim panelinden bu adresleri değiştirebilirsiniz. Hangi hostingi kullanacaksanız nameserver'ı o adrese yönlendirmelisiniz.




Yorumlar 0